Je kantoor verfraaien door fiscaal voordelig een of meerdere kunstwerken te huren is een goed idee. Maar hoe kan je het ideale kunstwerk kiezen voor kantoor? Wij geven graag 10 tips mee om het best passende schilderij, beeldhouwwerk of ander artistiek werk in jouw bedrijf te introduceren.

Tip 1: Denk na over de vorm van de kunstwerken

Kunst bestaat natuurlijk in tal van vormen. Van een schilderij tot foto en van een beeld tot een werk in glas of keramiek. Bedenk in de eerste plaats wat je zelf graag ziet, maar ook wat in de vergaderruimte, in je bureau of in de eetruimte zou passen.

Zijn de muren wat leeg? Dan misschien schilderijen of foto’s Zijn er hoeken die misschien wat fraaier kunnen? Dan is een beeld of vaas misschien wel wat? Of toch iets om op het meubilair te plaatsen? Je kan ook verschillende kunstvormen gaan combineren voor een nog sterkere impact.

Tip 2: Laat je medewerkers meedenken

Heel vaak zien we dat ofwel de secretaresse ofwel de baas helemaal zelf bepaalt welke kunstwerken in het bedrijf terecht zullen komen. Enfin, als je ze als baas natuurlijk achteraf voor jezelf wil aankopen na de kunstleasing is dat logisch. Maar blijven ze in het bedrijf? Dan kan je gerust je medewerkers laten meedenken om een kunstwerk te kiezen.

Elke organisatie of bedrijf heeft wel een aantal enthousiaste en creatieve collega’s die jou ongetwijfeld kunnen inspireren. Maak even tijd om naar hun wensen te luisteren en kijk wat mogelijk is. Het zal wellicht niet lukken om iedereen tevreden te stellen, maar je kan wel het kunstwerk kiezen dat het meest aansluit bij het imago van je bedrijf en je medewerkers.

Tip 3: Neem je tijd

Dit is eigenlijk wat we altijd aanraden. Neem je tijd om kunstwerken te ontdekken. Ga verschillende schilderijen of sculpturen bekijken te bekijken en maak dankbaar gebruik van ons advies.

Onze galerie heeft al talloze bedrijfsgebouwen mogen inkleden. Dus we kunnen zeker met jou achterhalen wat het beste zal passen in jouw kantoor. En we weten als geen ander dat je daar rustig de tijd voor kan nemen.

Tip 4: Bepaal een kunststijl

Niet iedere stijl past bij je bedrijf. Denk dus na of je eerder moderner of klassieker, meer minimalistisch of bombastisch of nog anders uit de hoek wil komen. Kies één of twee stijlen die je nastreeft om de harmonie te bewaren. Je wilt dat de uitstraling van de kunstwerken ook overeenkomt met wat je als bedrijf wil uitstralen naar je klanten toe. Je zal trouwens zien dat binnen dezelfde stijl er voldoende creatieve mogelijkheden bestaan om te variëren.

Tip 5: Aandacht voor de juiste kleuren

Kleuren spelen een belangrijke rol in het uiteindelijke resultaat. Ga je voor te sterke kleuren? Dan kan het werk de ruimte misschien te veel gaan overheersen. Zit er te veel wit in? Dan krijg je misschien wel het omgekeerde: iets dat totaal niet zichtbaar is. Wat goed werkt in kantoren is het subtiel inzetten van donkere kleuren.

Strepen en geometrische patronen leiden dan weer mensen af, dus die werken minder goed voor kantoren, behalve wanneer je dat ook terugziet in het thema of de huisstijl van het bedrijf. Dan is iedereen het toch gewend.

Tip 6: Ga voor een duidelijk thema

Behalve de stijl, is het ook handig om een thema na te streven en daarbinnen de kunstwerken te kiezen. Je kan gerust meerdere kunstvormen gebruiken en het thema in meerdere ruimtes terug laten komen.

Kies je bijvoorbeeld een ‘werelds’ thema, dan kan je gaan voor een schilderij met etnische motieven en diverse kleuren aan de receptie, om vervolgens in de vergaderzalen net met foto’s uit de natuur te gaan werken van overal ter wereld.  In de wachtzaal kan je voor een abstract werk gaan dat verwijst naar landen of geografische gebieden.

Tip 7: Wees niet bang om “zot” te doen

Veel bedrijfsleiders zijn aanvankelijk wat terughoudend voor grotere kunstwerken en kiezen dan voor iets subtiels.

Je hoeft niet te vrezen voor een groter formaat. Eén schilderij op groot formaat kan zeer goed werken in een ruimte en tegelijk ook rust of een andere aangename sfeer brengen. In veel projecten zien we trouwens dat één welgemikt reuzeschilderij beter werkt in een ruimte dan een allegaartje van kleinere werken.

Tip 8: Een aangepast kunstwerk laten maken

Vaak is het mogelijk om een kunstwerk in opdracht te laten maken of aanpassen door de kunstenaar. Zo kan je nog eigen accenten leggen zoals het formaat wijzigen.

Een aangepast kunstwerk voor je bedrijf kan dus ook tot de mogelijkheden behoren. Dan heb je meteen ook een uniek resultaat met je eigen persoonlijke touch erin.

Tip 9: Maak een plan

Het klinkt misschien logisch, maar niet iedereen doet het vooraf. Het is handig om gewoon even het plan van je bedrijf erbij te halen en wat overzicht te scheppen in welke ruimtes interessant zijn om een kunstwerk te plaatsen.

Daarna doe je even de tour door je bedrijf en kan je al heel wat leuke plekken bepalen. Dat maakt het uiteindelijke keuzeproces van de kunstwerken aanzienlijk makkelijker, weten we uit ervaring.

Tip 10: Volg je intuïtie

Je kan het een huizenhoog cliché vinden, maar heel vaak is je eerste gedacht het beste. Durf ook je intuïtie te volgen en luister naar elkaar als je met meerdere mensen beslist.

Hou ook in het achterhoofd dat je het kunstwerk niet voor heel je leven hoeft te kiezen. Op termijn kan je nog altijd van kunst wisselen. En dan zijn er weer een pak nieuwe artistieke werken beschikbaar.

Werk maken van een kunstwerk op kantoor?

Wij beschikken over jaren ervaring met kunstleasing voor bedrijven en het introduceren van kunstwerken in kantoorgebouwen. Contacteer ons gerust om de mogelijkheden te bespreken!