Willy PEETERS

°1956

Willy Peeters volgde kunsthumaniora aan het Sint-Lucas-instituut in Brussel en later Hoger Kunstonderwijs richting beeldhouwen. Sedert 1983 werkt hij als zelfstandig kunstenaar. Hij realiseerde in opdracht verscheidene grote beelden en beeldengroepen voor openbare pleinen en gebouwen. Creaties van zijn hand werden wereldwijd verspreid via Awards die door verschillende organisaties werden besteld. Als portrettist realiseerde hij heel wat borstbeelden.

Hoe figuratief lijkend ook, de beelden van Willy Peeters behouden een hoge graad van abstrahering en suggestie. Hij mag dan al zonder enige schroom, net als de grote negentiende-eeuwse beeldhouwers, omvangrijke beeldengroepen ontwerpen, hij volgt die voorbeelden niet in hun soms verregaand streven naar realisme in het detail. Hij heeft met hen wel een bepaalde waaghalzerij in de compositie gemeen – dat zegt iets over de ambitie van de kunstenaar.

Het maatschappelijke en sociale engagement van Willy Peeters uit zich door de begrijpelijkheid van zijn werken, wat meteen ook een van de sleutels is tot zijn succes. Maar bovendien bewijzen de onderwerpen, die hij behandelt, dat hij oog heeft voor menselijke daadkracht, prestatie, noeste arbeid, solidaire werkzaamheid, gemeenschappelijke toewijding. Wat Peeters vandaag esthetisch te bieden heeft, als beeldend kunstenaar, beantwoordt, naar mijn gevoel, aan de noden en verlangens van onze samenleving, die vaak gekweld wordt door onzekerheid, die angstig reageert op onverwachte veranderingen en soms in stuurloosheid, laat staan in radeloosheid, vervalt. Beeldhouwer Peeters drukt plastisch menselijke wilskracht uit, opstanding, besluitvaardigheid en dynamisme. De kunstenaar verwoordt in brons wat wellicht de belangrijkste opgave wordt in onze eenentwintigste eeuw: namelijk de veranderingen, die zo massaal en overweldigend op ons af komen en dreigen ons te overspoelen, om te zetten in echte menselijke vooruitgang. Dit vereist echter een mensbeeld waarnaar we kunnen verwijzen en waarop we kunnen bogen. Willy Peeters biedt er zo een.

 

Adres

Oostergemstraat 18
9850 Merendree
Belgium

Blog

 

 

Telefoon

0032(0)9 371 82 21
0032(0)476 67 30 61

Openingsuren tijdens de tentoonstellingen

vrijdag // zaterdag // zondag
14u – 19u
andere dagen of uren op afspraak

 

 

 

 

 

 

 

E-mail

info@lievelambrecht.be

Contactpersonen

Lieve Lambrecht
Marc Campens