Tjok DESSAUVAGE
°1946
Tjok DESSAUVAGE (Izegem, 1948) raakte tijdens zijn Kortrijkse collegejaren onder de indruk van de opgravingen die toen aan de gang waren in de Koestraat. Hij keek geboeid naar de keramiekscherven als getuige van het verleden en maakte zo voor het eerst kennis met het begrip ‘overdracht’, dat later een belangrijke rol zou spelen in zijn oeuvre.
Zijn eerste roeping was die van een realistisch schilder. Tijdens zijn opleiding aan het Hoger Instituut Sint-Lucas te Gent koos hij evenwel, onder invloed van pionier Joost Maréchal, definitief voor de keramiekkunst.
Door de jaren heen gebruikt Tjok Dessauvage de komvorm steeds meer als communicatiemiddel. Zoekende naar een structuur met een maximaal bruikbaar ‘leesvlak’ worden gesloten potten al snel zijn handelsmerk. Meestal vertrekt hij vanuit de combinatie van geometrische basisvormen: de halve bol, de omgekeerde kegel en de cilinder. Het oppervlak van deze halfsferische objecten wordt beschreven met tekens en krassen, met kleur of inlegwerk. Op die manier creëert hij als het ware een ‘leesvlak’ dat hem toelaat om te communiceren met de toeschouwer. Tegelijk maakt hij met de keuze voor gesloten potstructuren zijn standpunt in verband met keramiek als kunstvorm duidelijk. Door zijn ‘potten’ af te sluiten en hun bovenvlak te bewerken, vervalt elke associatie met de functie van een pot als recipiënt of eetgerei, en stelt Tjok Dessauvage ze zonder aarzelen gelijk aan schilderijen of beeldhouwwerken. Bovendien maakt de bijzondere afwerking en zorgzame behandeling van de huid van de potstructuren hen tot unieke kunstwerken.
Tjok Dessauvage is niet enkel bekend in België en zijn buurlanden, maar verwierf faam tot buiten de Europese grenzen onder andere tot Japan. Hij schreef verschillende selecties en prijzen op zijn naam, van België en Zwitserland en tot in Egypte, Japan en Nieuw-Zeeland.
Telefoon
0032(0)9 371 82 21
0032(0)476 67 30 61
Enkel open op afspraak