Philippe BRODZKI

°1952

Philippe (Jean Paul Lodzia-) BRODZKI werd in 1952 geboren te Brussel maar heeft Poolse roots. Reeds op de jonge leeftijd van 14 jaar ontdekt hij de wereld van de beeldhouwkunst. Het is de internationale keramist Mirco Olandini die hem inwijdt in de keramiekkunst en de beeldhouwer André Willequet die hem de ruimtelijke vormentaal bijbrengt. In het begin van de jaren ’70 bevindt Philippe zich in het Düsseldorfse atelier van Marcel Broodthaers. In diezelfde stad zal hij trouwens een opleiding krijgen van Josef Beuys. Vervolgens reist hij herhaalde malen naar Polen waar hij zich perfectioneert. Uiteindelijk krijgt hij nog een bijkomende opleiding in de tekenkunst waardoor zijn artistiek leerproces vervolmaakt wordt.

 De figuratieve sculpturen van Philippe Brodzki zijn van een gedegen maar niet-academisch realisme. Zijn voorkeur voor de relatie tussen mens en dier roept mythologische reminiscenties op. De perfectie van zowel zijn keramische als bronzen beelden getuigen van een zeer groot vakmanschap dat gezien kan worden als een voortzetting van de traditie van de grote 19de eeuwse beeldhouwers. Zijn bustes en figuren hebben met hun afwezige gelaatsuitdrukking een statigheid die doet denken aan Etruskische beeldhouwwerken. In ieder geval laat Philippe Brodzki zich openlijk inspireren door de Griekse en Romeinse mythologie, wat onder andere duidelijk is in zijn eigentijdse interpretatie van “De ontvoering van Europa”. Maar ook de antieke Chinese kunst met zijn rijke symboliek  is niet ver weg. Zo verklaart de kunstenaar dat  “…als een van mijn figuren een vis draagt dan draagt hij eigenlijk het symbool van de levenscyclus…”

Het werk van Philippe Brodzki wordt geregeld tentoongesteld in Polen, Frankrijk en New York. Zijn werken bevinden zich in talrijke publieke en private collecties in zowel binnen als buitenland:

  • 2011, Fontaine de Volgelsheim, (Volgelsheim) France
  • 2009, Serge sur la tortue, Saint-Josse-ten-Noode, Belgique
  • 2007, La sirène de Mragowo (fontaine) Mragowo Pologne
  • 2005, Statue du « Grand’ Lé », face à la maison du village, Flobecq, Belgique
  • 1999, L’oiseau sur la tour, Centrum Rzeźby Polskiej (Centre de la sculpture polonaise) dans le parc, Orońsko, Pologne
  • 1997, Musée de Ariana, Genève, Suisse
  • 1996, Musée de la Céramique, Frechen Allemagne
  • 1996, Collection Grimaldi, Monte-Carlo, Monaco
  • 1995, Museum fur Kunsthandwerk, Frankfurt am Main, Allemagne
  • 1992, Musée D’Ixelles, Belgique
  • 1990, Ministère de la cullture, Belgique
Adres

Oostergemstraat 18
9850 Merendree
Belgium

Blog

 

 

Telefoon

0032(0)9 371 82 21
0032(0)476 67 30 61

Openingsuren tijdens de tentoonstellingen

vrijdag // zaterdag // zondag
14u – 19u
andere dagen of uren op afspraak

 

 

 

 

 

 

 

E-mail

info@lievelambrecht.be

Contactpersonen

Lieve Lambrecht
Marc Campens