Paul VAN GYSEGEM

°1935

In het werk van Paul Van Gysegem (Berlare, °1935) heeft de menselijke figuur steeds centraal gestaan. Vanaf het begin van zijn carrière, vroege jaren vijftig, heeft hij altijd antropomorfe figuren voorgesteld. In sommige perioden was de menselijke figuur duidelijk herkenbaar, in andere perioden was deze meer verborgen in een bijna abstracte constructie.

Mythologische themas zijn bijzonder inspirerend in het beeldhouwwerk van Van Gysegem. Typisch is bijvoorbeeld de Ikaros mythe, de gevleugelde mens die, gedreven door overmoed, stoutmoedige droom of hoog ideaal, het menselijk tekort wil overstijgen, maar al vlug de ruwe onverbiddelijke werkelijkheid als zijn meerdere ervaart. De tegenstellingen opwaarts-neerwaarts, vlucht-val, stijgen-storten, hardheid-tederheid, droom-tragiek hebben in de opbouw van de sculpturen concreet vorm gekregen in tegendraadse bewegingen en haakse constructies.

Naast beeldhouwer, schilder en graficus is Paul Van Gysegem ook een begenadigd free-jazz muzikant. Deze veelzijdigheid is niet zonder betekenis voor elk van de kunstvormen die hij beoefent. Er bestaat namelijk een wisselwerking waarbij het ene medium inspirerend werkt voor het andere, terwijl niettemin de specifieke hoedanigheden van elk van hen in acht genomen worden. Dit project is een treffende en tijdloze illustratie hoe de verschillende kunstvormen die Paul Van Gysegem beoefent elkaar harmonieus aanvullen en versterken.

 

Paul Van Gysegem kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent een aan het Hoger Instituut te Antwerpen. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten van België en Ere-docent beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent.

Adres

Oostergemstraat 18
9850 Merendree
Belgium

Blog

 

 

Telefoon

0032(0)9 371 82 21
0032(0)476 67 30 61

Openingsuren tijdens de tentoonstellingen

vrijdag // zaterdag // zondag
14u – 19u
andere dagen of uren op afspraak

 

 

 

 

 

 

 

E-mail

info@lievelambrecht.be

Contactpersonen

Lieve Lambrecht
Marc Campens