Frank STOOPMAN

°19

Frank Stoopman begon zijn kunstzinnige ontwikkeling tijdens zijn opleiding tot leraar aan de Vrije School: kleur en vorm maakte hij zich ‘eigen’. Het vak als beeldhouwer startte hij op de Vrije Academie te Rotterdam o.a. bij Veri van Dormolen. Langzamerhand ontwikkelde hij ook zijn liefde voor drama, theater en muziek. Hij zingt tevens zelf in een kamerkoor en ensemble oude muziek. Vanaf 1992 kwamen er opdrachten binnen, waarna exposities ook niet uitbleven.

In zijn beelden staat de mens steeds centraal met als leidraad schoonheid en beweging. Zijn vrouwfiguren zijn uitdagend en zetten de toeschouwer aan om hen aan te raken waardoor hij automatisch meegetrokken wordt in hun wereld. Het zijn verstilde figuren waarbij houding en anatomie essentieel zijn. Zijn beelden van kinderen daarentegen zijn een en al beweging waarbij hij er perfect in slaagt om een wereld te creëren die bij de toeschouwer herkenning oproept van het universele ‘kind’:

“Voordat het beeld is gecreëerd heb ik me al ingeleefd in het ‘beeld’ dat beeld moet worden. Inleving is de enige weg om herkenning op te roepen dat een beeld wil  uitdrukken: zoeken, invoelen en afstand nemen zijn de tools tot het beeld dat ik bedoel. Met name bij kinderfiguren is verstilde beweging en het zoeken naar uitersten in spanning mijn drijfveer. Naast de esthetische kant wil ik ook de schalkse en humoristische kant van het leven in mijn beelden uitdrukken: laten we zeggen met een knipoog”.

Publieke aankopen :

  • Tijl Uilenspiegel” – gemeente Raalte en Moskou 
  • Paard  Zevenhoef” – gemeente Zevenhoven
  • Geen hindernis te hoog” – domein Chevetogne te België
  • Reliëfs en ornamentale beelden voor de bedevaartkerk te Brielle
  • Skateboarder” – gemeente Almelo
Adres

Oostergemstraat 18
9850 Merendree
Belgium

Blog

 

 

Telefoon

0032(0)9 371 82 21
0032(0)476 67 30 61

Openingsuren tijdens de tentoonstellingen

vrijdag // zaterdag // zondag
14u – 19u
andere dagen of uren op afspraak

 

 

 

 

 

 

 

E-mail

info@lievelambrecht.be

Contactpersonen

Lieve Lambrecht
Marc Campens