François DU PLESSIS

°1961

Boeken worden meestal geassocieerd met literatuur. Bepaalde boeken hebben een esthetische waarde als object, maar toch is hun voornaamste functie lezen of kijken.

Francois du Plessis (°1961, Zimbabwe) ziet echter iets helemaal anders in boeken. Hij is totaal niet geïnteresseerd in de literaire waarde of de inhoud van een boek. Hij beschouwt boeken als objecten, als individuele lichamen waarmee hij artistiek aan de slag gaat. In een eerste fase versneed hij boeken die hij daarna assembleerde en soms beschilderde waardoor de inhoud voor de kijker afgesloten werd. In bepaalde gevallen werd alleen een boektitel weerhouden die dan meteen de titel van het werk werd. Geleidelijk aan ging zijn aandacht meer en meer naar de snede van het boek. De meest bekende is uiteraard de vergulde snede, maar daarnaast zijn er ook zeer kleurrijke en zelfs gemarmerde boeksneden. Door een uitgekiende selectie van de boeksneden te maken en door boeken te versnijden, te buigen, te plooien en samen te drukken bekomt de kunstenaar objecten die doen denken aan schijven van een boomstam met gekleurde jaarringen. En zo maakt hij de cirkel rond: van het hout van bomen maakt men papier, van papier boeken en van boeken…kunstwerken die op bomen lijken.

In zijn huidig werk is kleur essentieel. Of het nu gaat om een boek met filosofische traktaten of een stationsroman, het doet er niet toe: als de snede maar een uitgesproken en opvallende kleur heeft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat  in het kleurgebruik de Zuid-Afrikaanse roots van du Plessis tot uiting komen.

De onconventionele boekobjecten van Francois du Plessis vallen op door een grote poëtische uitstraling en een verfijnde esthetiek waarbij hij er in slaagt om een evenwicht te vinden tussen de strakke lijn en de organische vorm.

François du Plessis groeide op in Zuid Afrika maar verliet dat land op 24-jarige leeftijd omwille van de Apartheidspolitiek. Van 1985 tot 1988 reisde hij rond in Europa, het Midden-Oosten en Turkije. Uiteindelijk vestigde hij zich in het Duitse Aachen, waar hij nog steeds woont en werkt.

Ondertussen is du Plessis internationaal bekend en heeft hij geëxposeerd op onder meer kunstbeurzen in Keulen, Brussel en Amsterdam. Zijn werk is te vinden in gerenommeerde galerijen en privécollecties in heel Europa en de Verenigde Staten.

Marc Campens

Adres

Oostergemstraat 18
9850 Merendree
Belgium

Blog

 

 

Telefoon

0032(0)9 371 82 21
0032(0)476 67 30 61

Openingsuren tijdens de tentoonstellingen

vrijdag // zaterdag // zondag
14u – 19u
andere dagen of uren op afspraak

 

 

 

 

 

 

 

E-mail

info@lievelambrecht.be

Contactpersonen

Lieve Lambrecht
Marc Campens