Kunst huren voor uw bedrijf? Ontdek de mogelijkheden

U heeft misschien al gehoord van kunst huren. Maar waarom zou u dat doen? Wel, er zijn redenen genoeg. Een kunstwerk in uw bedrijf plaatsen betekent ongetwijfeld een meerwaarde voor uw kantoorruimte, vergaderzaal of receptieruimte. Kunst prikkelt niet alleen de verbeelding van uw medewerkers, maar ook klanten die langskomen kunnen een werk dat in het oog springt altijd waarderen.

Kortom, kunst brengt iets in een ruimte, zij het sfeer, motivatie of gespreksstof. En dat is allemaal goed meegenomen voor de uitstraling en het imago van uw onderneming.

Denkt u eraan om een kunstwerk te plaatsen in uw bedrijf? Dan is onze formule voor kunst huren misschien wel iets voor u. Wij lichten graag de mogelijkheden toe.

Kunst huren? Hoe werkt dat precies?

Voor het verhuren van kunstwerken, hebben wij een formule op maat voor kunstleasing. U kunt het eigenlijk vergelijken met het leasen van machines of een auto voor uw bedrijf, alleen gaat het dan om kunstwerken. Dat kunnen zowel schilderijen als beeldhouwwerken of andere creatieve werken zijn.

Voor een vast maandelijks bedrag kunt u genieten van een kunstwerk in uw bedrijf. Daar zit enerzijds de huur in voor uw bedrijf, maar anderzijds dient dit ook als opbouw van een kooptegoed voor u als particulier.

U betaalt maandelijks 3% van de verkoopprijs van het kunstwerk als huurprijs. Zo heeft u het kunstwerk meteen ter beschikking. Wij helpen u bij de selectie, komen het werk ophangen en regelen alle documentatie, vervoer en alle andere praktische zaken.

De huurperiode loopt 28 maanden. Na afloop van de verhuurperiode heeft u dan de mogelijkheid om het kunstwerk als privé persoon aan te kopen tegen de restwaarde van 16%.

Door een decennialange activiteit in de kunstwereld beschikt het LL Art Center over een degelijke expertise en de beste contacten om u op professionele wijze bij te staan bij de integratie van kunst op de werkvloer en op kantoor. Bij ons kan u steeds rekenen op een persoonlijke en proactieve begeleiding.

Contacteer ons gerust via mail (info@lievelambrecht.be) of telefoon (0032 (0)476 67 30 61) voor meer inlichtingen.

Fiscaal voordelig kunst verwerven

Het maandbedrag van 3% (ofwel 84% van de totale verkoopwaarde over 28 maanden) kunt u 100% fiscaal aftrekken als kost binnen uw bedrijf in het kader van verfraaiingen van bedrijfsgebouwen (art. 49 en art. 183 van het wetboek op de inkomstenbelasting).

Dat zorgt ervoor dat u dus fiscaal voordelig een kunstwerk kunt aankopen voor uzelf na de verhuurperiode binnen uw bedrijf. U betaalt dan slechts 16% voor de aankoop op het einde van de rit.

Een rekenvoorbeeld:

 

Stel, u heeft als zaakvoerder interesse om een beeldhouwwerk te kopen met een verkoopprijs van 10.000 EUR.

Dan heeft u twee opties:

  1. U koopt het werk meteen privé op en betaalt 10.000 EUR als natuurlijk persoon, los van uw bedrijf en zonder fiscaal voordeel.
  1. U huurt het werk voor 28 maanden en geeft het een plek in uw bedrijf. Maandelijks lost u 3% van de 10.000 EUR af als huur, in dit geval dus 300 EUR/maand.

    Die maandelijkse 300 EUR is 100% fiscaal aftrekbaar voor uw onderneming.

    De 300 EUR huur telt eveneens iedere maand op als een tegoed voor de verkoopprijs tot een maximum van 8.400 EUR, dat na 28 maanden huur wordt bereikt.


Wanneer u het werk na de verhuurperiode overkoopt, heeft u reeds 8.400 EUR van het kunstwerk betaald als 100% fiscaal aftrekbare kost via uw bedrijf.

U dient dan nog slechts 1.600 EUR bij te leggen om het kunstwerk van 10.000 EUR definitief aan te kopen.

Welke soorten kunst huren?

Bij kunstwerken denken we natuurlijk in de eerste plaats aan schilderijen of beelden. Maar ook alle andere vormen van kunst kunt u huren. Van foto’s en collages tot sculpturen, multimediale werken enzovoort.

De collectie van Galerie Lieve Lambrecht is zeer uitgebreid en omvat heel uiteenlopende werken van nationaal en internationaal gelauwerde kunstenaars. Ook werken van jonge opkomende talenten hebben we steevast in ons aanbod. Ontdek een greep uit ons aanbod.  

Veel gestelde vragen over kunst huren

 

Meer informatie over kunst huren

Wenst u meer info of heeft u interesse om een kunstwerk te huren voor uw bedrijf met het oog op een latere aankoop? Contacteer ons gerust via mail (info@lievelambrecht.be) of telefoon (0032 (0)476 67 30 61) voor meer inlichtingen.

 

Wat met de verzekering van het kunstwerk tijdens de huur?

Onze service omvat de verzekering van het kunstwerk tijdens de verhuurperiode. Daar komt voor u geen extra kost bij kijken.

Wat met het transport en de plaatsing of ophanging van het kunstwerk?

Wij regelen het vervoer en zorgen voor de plaatsing of ophanging. Dit is inbegrepen binnen de huur en dus zonder extra kosten.

Wat als u het werk sneller wil aankopen?

In principe doet u steeds het meeste voordeel wanneer u het maximale percentage als fiscaal aftrekbare huurkost aflost over 28 maanden. Wilt u het werk tijdens die periode toch wat vroeger verwerven? Dan bekijken we graag of we tot een overeenkomst kunnen komen.

Wat als u het kunstwerk toch niet wil aankopen?

Heeft u zich tijdens de huurperiode bedacht en wilt u misschien liever een ander kunstwerk? Neem gerust even contact met ons op om de mogelijkheden te bekijken.

Kan u meerdere kunstwerken tegelijk huren?

Ja, dit is perfect mogelijk.

Waarom kan ik maximaal 84% van het aankoopbedrag als huur aflossen?

De fiscus aanvaardt dat er 84% wordt afgelost en dat de restwaarde van 16% wordt betaald om het kunstwerk aan te kopen als natuurlijk persoon. Een hogere verhouding kan leiden tot discussies met de fiscus.

Adres

Oostergemstraat 18
9850 Merendree
Belgium

Blog

 

 

Telefoon

0032(0)9 371 82 21
0032(0)476 67 30 61

Openingsuren tijdens de tentoonstellingen

vrijdag // zaterdag // zondag
14u – 19u
andere dagen of uren op afspraak

 

 

 

 

 

 

 

E-mail

info@lievelambrecht.be

Contactpersonen

Lieve Lambrecht
Marc Campens