Mi VAN LANDUYT

°1939

 

Mi VAN LANDUYT (Wetteren, 1939) studeert aan de Academie van Gent, het HIGRO te Gent en het Hoger Instituut te Antwerpen.
In haar werken bewandelt Mi VAN LANDUYT de ondefinieerbare grens tussen abstractie en figuratie. Haar schilderijen ontstaan vanuit haar directe omgeving : eenvoudige observaties uit het dagdagelijkse leven die haar treffen. De wereld waaruit de werken onstaan of waar ze naar verwijzen is echter diep verborgen en totaal niet opdringerig aanwezig. Voor de toeschouwer is het immers niet belangrijk om te weten wat de bron is, het is aan hem om er zelf zijn eigen betekenis aan te geven.
Formeel roept haar werk reminiscenties op aan de action painting technieken van Jakson Pollock. Haar manier van werken is weliswaar niet zo wild als die van Pollock, maar toch hanteert ze intuitief de gesturale penseelvoering van de abstract-expressionisten. Vandaar waarschijnlijk ook haar persoonlijke affiniteit met het werk van Cy Twombly.
Kenmerkend voor het werk van Mi VAN LANDUYT is de constante spanning die er heerst tussen ruimte en begrenzing, tussen object en leegte. Vaak is ook een selectieve kleur aanwezig die domineert en daardoor een ruimtelijke dialoog oproept.
Het werk van Mi VAN LANDUYT in één zin samenvatten kan het best aan de hand van een citaat uit een brief van Roger Raveel (jan. 2002):
Ik vind het interessant dat je speelt met de tegenstellingen van je organische gewaarwordingen, in beeld gebracht met spontane en actievolle emotioneel geladen penseeltoetsen, en de wijze waarop je de ruimte en de leegte ervaart en verbeeldt met abstracte lijnen en langzame penseeltoetsen

 

Zonder titel, 2006Acryl op doek - 95 X 110 Zonder titel {zonder titel} - mixed media