Edward VANDAELE

°1962

 

Edward Vandaele noemt zichzelf een klassieke beeldhouwer,hij is in de eerste plaats met expressiviteit begaan, en bezit de benijdenswaardige gave om figuren te ontwerpen die perfect beantwoorden aan de uitdrukking van een gedachte. Hij houdt duidelijk van klassieke allure en toch komt zijn werk heel hedendaags over. Dat is in ruime mate te danken aan zijn soepel omspringen met de vormentaal en aan de voelbare intensiteit van de huid van zijn personages waarin ondermeer lichtinval en schaduwen een belangrijke rol spelen. Handen en voeten stralen innerlijke kracht uit,
gelaatsuitdrukkingen zijn soms sereen en klassiek,soms krachtig en expressief.
Het overstijgen van proporties lijkt soms vanzelfsprekend te zijn ,in zijn sculpturen wettigt de intensiteit van de expressieve vormgeving het vrij omspringen met verhoudingen. Zijn bronzen zijn toonbeelden van een persoonlijke harmonie tussen vorm en gedachte omwille van zijn rustig beheersen van de techniek en zijn voelbaar bezielen van de materie.


Hugo Brutin

 

De baadster Brons - 8 ex. + 4 e.a. De baadster (detail) Brons - 8 ex. + 4 e.a. La danseuse du grand ballet Brons - 8 ex. + 4 e.a. De wind Brons - 8 ex. + 4 e.a. Joie de vivre Brons - 8 ex. + 4 e.a. VenetiŽ zien, ... Brons - 8 ex. + 4 e.a. Olympisch zwemmer Brons {De vier heemskinderen} brons - 8 ex. + 4 e.a. {De drie gratiŽn} - brons - 8 ex. + 3 E.A. ÁDegas naakt danseresje (detail)} - brons - 8 ex. + 4 E.A. {De kracht van de stilte} - brons - 8 ex. + 4 E.A. {Frisse duik} - brons - oplage 8 ex. + 4 E.A.