Willy PEETERS

°1957

 

Willy Peeters ( Turnhout, 1957) volgde kunsthumaniora aan het Sint-Lucas-instituut in Brussel en later Hoger Kunstonderwijs richting beeldhouwen. Sedert 1983 werkt hij als zelfstandig kunstenaar. Hij realiseerde in opdracht verscheidene grote beelden en beeldengroepen voor openbare pleinen en gebouwen. Creaties van zijn hand werden wereldwijd verspreid via “Awards” die door verschillende organisaties werden besteld. Als portrettist realiseerde hij heel wat borstbeelden.

”Hoe figuratief lijkend ook, de beelden van Willy Peeters behouden een hoge graad van abstrahering en suggestie. Hij mag dan al zonder enige schroom, net als de grote negentiende-eeuwse beeldhouwers, omvangrijke beeldengroepen ontwerpen, hij volgt die voorbeelden niet in hun soms verregaand streven naar realisme in het detail. Hij heeft met hen wel een bepaalde waaghalzerij in de compositie gemeen - dat zegt iets over de ambitie van de kunstenaar. Opmerkelijk is het gebruik van een materiecontrast daarin, doorgaans natuursteen versus brons. Peeters heeft al lang de gewoonte beeldjes te plaatsen, niet op fijn afgewerkte sokkels in marmer, maar op een stukje ruwe steen. Dat is stilaan uitgegroeid tot een dialoog tussen de twee materies die het decoratieve contrast overstijgt. De steen speelt mee als bepalend element in de compositie en is vaak ook het grootste element van het beeld. De soms verticaal geplaatste steen wordt als het ware de werkplaats voor het bewegende brons...”
Joost De Geest (kunstcriticus)

 

Back to basicsBrons Samen vooruit - Brons Ingewikkeld koppel - gegoten en gepatineerd aluminiumH 94 cm Hou me vast (detail)Brons - ex. 2/5 - H2 m Oprijzend Brons - 7 ex. Duikende Icarus Brons - 7 ex. De koningin van de nacht Brons - uniek exemplaar zonder titel - brons - uniek {Uitbundige groeil} - brons {Geworteld} - brons - uniek exemplaar {Geworteld} - Brons - uniek exemplaar Brons - uniek exemplaar Brons - uniek exemplaar {Op drift} - brons - uniek exemplaar {Beschutte overtocht} - brons - uniek