Op zoek naar de essentie...
Hugo Duchateau - Bruno Gérard - Jef Mouton
Gilbert Swimberghe - Etienne Van Doorslaer - Mi van Landuyt

Van zondag 29 augustus 2010 tot en met zondag 03 oktober 2010
vrijdag - zaterdag - zondag van 14h00 tot 19h00


Vernissage op zondag 29 augustus om 16:00
in aanwezigheid van de kunstenaars

Bruno Gérard

Eenvoud is niet het kenmerk van de beginner. Het is de duur bevochten stempel van de meester.
(Godfried Bomans)

Als reactie op het overwicht van de conceptuele kunst midden de jaren ’70, gaan een aantal schilders op zoek naar de fundamenten van de schilderkunst. Ze maken zich los van een voorstelling die traditioneel een emotionele of inhoudelijke betekenis heeft en concentreren zich volledig op zowel de techniek van het schilderen als het gebruikte materiaal : verf, drager, textuur, vorm. Ze maken schilderijen waarbij de sporen van het maakproces zichtbaar blijven. De wijze waarop de verf aangebracht wordt samen met de materie is immers het schilderij, niets meer en niets minder.
Dat op deze zoektocht verschillende pistes bewandeld worden en dat af en toe een zijpad ingeslagen wordt, is niet meer dan normaal. Het is dan ook een zoektocht naar de essentie. Deze tentoonstelling groepeert niet alleen enkele vooraanstaande kunstenaars die reeds vanaf het begin met deze problematiek begaan zijn, maar ook kunstenaars die hun werk in de loop van hun carrière bewust uitgepuurd hebben. Opvallend in het gezamenlijke oeuvre zijn de enorme mogelijkheden tot variatie ondanks de zelf-opgelegde beperking aan middelen en terzelfdertijd de herkenbaarheid. En natuurlijk ook de ascetische uitstraling van alle werken.
Dat niet alleen schilders maar ook beeldhouwers het pad van de eenvoud bewandelen is eveneens te zien in deze tentoonstelling.

 

<< Terug