CoBrA
Alechinsky - Dotremont

Van zondag 18 maart 2007 tot en met 01 mei 2007
(open op maandag 30 april)
vrijdag - zaterdag - zondag van 14h00 tot 18h00


Vernissage zondag 18 maart 2007 om 16h00

Gelijktijdig opening van de
PERMANENTE BEELDENCOLLECTIE
op de bovenverdieping van de galerie

Pierre Alechinsky
Christian Dotremont

CoBrA (1948-1951)
Op 8 november 1948 besluiten de Deen Asger Jorn, de Belgen Christian Dotremont en Joseph Noiret en de Nederlanders Karel Appel, Corneille en Constant in een Parijs café tot de oprichting van een beweging die de avant-garde kunstenaars uit hun thuislanden moest verenigen.
Christian Dotremont stelt het manifest La cause était entendue op. Kort daarna geeft hij de naam CoBrA aan de beweging, verwijzend naar de respectievelijke hoofdsteden Copenhagen, Brussel en Amsterdam.
In 1949, na een ontmoeting met Dotremont, sluit Pierre Alechinsky zich aan bij de CoBrA groepering. Hij wordt, samen met Dotremont , de spil van de Belgische tak van de CoBrA, o.a. via de oprichting van Les ateliers du Marais. Poëzie, taal in het algemeen, maar vooral Oosterse kalligrafie intrigeren zowel Alechinsky als Dotremont en creëren een sterke band tussen beide kunstenaars.

Pierre Alechinsky (1927)
Na het uiteenvallen van de CoBrA in 1951 verhuist Alechinsky naar Parijs waar hij zich toelegt op graveerkunst. Hij reist naar Japan en maakt er een documentaire film over Japanse kalligrafie. Hij vindt er zijn “innerlijk schrift”, dat ontstaat vanuit een grote vrijheid in combinatie met een uiterste geconcentreerdheid. Midden de jaren ’60 maakt hij in New York kennis met de snelle en soepele acrylverftechniek die hem in staat stelde zijn graffiti van lijnen, tekens, teksten en fabeldieren tot een geheel te smeden.

Christian Dotremont (1922 – 1979)
Het uitgangspunt van de kunst van Christian Dotremont is de integratie van taal in de afbeelding. Met een penseel gedoopt in Oost-Indische inkt maakt hij kronkelige vormen op papier. Het zijn logogrammen, of -zoals hij het zelf noemt- textes incertains : snelle en nerveuze tekens, als het ware geschreven in een mysterieuze taal.

 

<< Terug